София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Асланов: Похвален е опитът за „размразяване“ отношенията с Русия

Нищо конкретно не очаква политологът от визита на Борисов в Москва

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

“Отношенията с Русия, които са формирани в резултат на решенията на политическия елит на България, винаги са били много противоречиви. България два пъти, сега за трети път, участва във военни блокове, които са противници на Русия...Важното е, че решенията на политическия елит никога не са срещали одобрението на повечето хора в България. Но самият опит да се излезе от това „замръзнало“ отношение трябва да бъде приветстван“, така коментира посещението на президента Румен Радев в Руската федерация политологът Юрий Асланов пред Нова телевизия.

Той подчерта, че от срещата на Радев с Путин не е произлязло нищо конкретно, не очаква нещо конкретно да излезе и от визитата на Борисов в Москва.

Този диалог няма да е лесен. Не казвам чия е вината за трудния диалог, тя може да се вмени и на руската външна политика. Но този процес, който започва, трябва да бъде гледан положително, дори да няма конкретен резултат“, смята Асланов.

По повод газовите отношение между Русия и България политологът не очаква да има някакво развитие, защото „рамката е поставена вече от ЕС, който е договарящ. ЕС наложи една рамка и застави „Газпром“ дори да промени договорите си с Източна Европа, в това число и България“, коментира Юрий Асланов.