София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Астероид колкото къща минава тази нощ до Земята

Няма опасност за нашата планета

7 годиниЛюбопитно 1 Боряна Райчева

Астероидът "2012 ТС4" ще премине близо до Земята тази вечер. Диаметърът му е 15 метра, горе-долу с размерите на къща. Това е малък астероид - площта на големите е километри. Астероидът ще е на достатъчно разстояние от нашата планета, за да не представлява опасност. Доц. д-р Веселка Радева от Планетариума на Висшето Военноморско училище "Никола Вапцаров" във Варна коментира пред БНР, че големината му е достатъчно опасна за Земята, ако той влезе много навътре в орбитата между Земята и Слънцето, така че нашата планета със своята гравитация да го привлече. Тук няма опасност обаче, защото астероидът преминава достатъчно далече.

От НАСА също съобщават,  че не могат да определят точното разстояние на астероида от Земята, но със сигурност той не представлява опасност за планетата ни.

От обсерваторията "Макдоналд" на Тексаския университет са направили изчисления, че ако астероид с такъв размер все пак се насочи и удари Земята, той ще изгори още в атмосферата.

Следващото посещение на астероида "2012 ТС4" близо до Земята ще е през зимата на 2019 година.