Гледай
на живо

„Атака“ отбеляза часа и деня на хитлеристката агресия срещу Русия

За първи път уна са се почитат руските войни, загинали във ВСВ

За първи път в България се почита паметта на руските воини, загинали във  Втората световна война, в деня и часа, когато започва нападението на Хитлеристка Германия срещу Русия. Инициативата бе организирана от партия Атака и се проведе точно в 4 часа сутринта на 22 юни пред Паметника на Съветската армия в София.

Към лидера на Атака Волен Сидеров и народните представители от партията се присъединиха представители на обществени организации, Съюзът на ветераните в България и директорът на Руския културно-информационен център у нас.

„Когато говорим за тази дата, трябва да кажем задължително, че през цялото време тази военна агресия на Хитлер беше подготвена, финансирана и насочвана от Запада”, припомни историческите факти Сидеров. Той уточни, че най-големият спонсор на Третия райх бил англосаксонският Запад. „Англия, Франция и САЩ правиха всичко възможно Германия да се милитаризира. Английски и германски фирми участваха в германски химически и военни концерни, без които милитаризирането на Германия беше невъзможно”, поясни председателят на Атака.

По думите му Запада си „затваряше очите” за всички нарушения на Хитлер по международните договори. „Всичко това беше с цел да се насочи Хитлеристка Германия към Русия и тя да бъде унищожена, само че Русия устоя”, подчерта Сидеров. “Русия защити не само Отечеството си, но спаси и Европа от тъмните сили на хитлеризма. Време е също така да се признае ролята на Сталин като държавник и главнокомандващ за тази победа”, обобщи той.

Сидеров и колегите му от Атака поднесоха венци пред паметника на Съветската армия. С цветя те бяха изписали „Помним”, както и със свещи бяха отбелязали броя дни на военния конфликт.