София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

АТАНАС АТАНАСОВ ПОДАДЕ ОСТАВКА

ТРЕТИЯТ, „КЛАТЕЩ ДЪРЖАВАТА“, СЕ ОТТЕГЛИ ОТ ШЕФСКОТО МЯСТО ВЪВ ВЪТРЕШНАТА ПАРЛАМЕНТАРНА КОМИСИЯ

8 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Атанас Атанасов подаде оставка от председателското си място във вътрешната комисия на Народното събрание. Това разкри самият той след краткото заседание, на което се разглеждаха на трето четене промените в Конституцията.
Причината за хвърлената оставка от третия, който по думи на Светлозар Лазаров, „клати държавата“, е изразеното несъгласие по парламентарната квота във ВСС. Промените съдържаха разделянето й на две колегии. По думи на Атанасов това е „нонсенс“ или „без смисъл“, защото квотата се избира от НС след решение на съвета за нейното разпределяне. Втората клечка, запалила фитила на Атанасов, се оказа разделянето и на други две колегии – прокурорска и съдийска. Така и последното звено по веригата, скандално оповестена от Лазаров, се оказва отпаднало. Припомняме, че другите две имена, замесени от бившия главен секретар на МВР, бяха тези на Радан Кънев и Христо Иванов. След като Иванов се оттегли от министерското си място миналата седмица, Кънев „разлюля“ управлението като заяви, че минава в опозиция. Вчера решението му беше категорично затвърдено и от неговите съпартийци.