София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Атентатори от Брюксел признаха: Отказахме се да се самовзривим

Те разкриха първоначалния замисъл – да бъдат взривени 3 бомби

8 годиниКрими 1 Боряна Райчева

Атентаторите от Брюксел Мохамед Абрини и Осама Крайем, признаха, че са се отказали да се самовзривят в последния момент, съобщават местни медии, цитирани от БТА.

Мохамед Абрини направи самопризнание, че е „мъжът с шапката“ от кадрите от охранителните камери на летището. По думите на Абрини, той "не би убил и муха" и е бил „заставен“ от братята Ибрахим и Халид Бакрауи да отиде на брюкселското летище.

Абрини разкри и първоначалния замисъл на атентата - на аерогарата да бъдат взривени три бомби: пред гишетата за регистрация на пътници за полети към САЩ, Русия и Израел.
Американското контраразузнаване предоставило на белгийските служби достъп до програма за лицево разпознаване и така било напълно изяснено, че оцелелият от атентата на летището е той. ФБР също потвърди участието му в атентатите.

Вторият оцелял атентатор – Крайем твърди, че е бил запознат предварително в какво се замесва. Той признава, че изхвърлил своята раница, която и досега не е открита. Според местните медии липсата на раницата е опасност за нов атентат.