София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Атентаторът от Барселона може да е във Франция

Юнес Абуякуб все още се издирва

7 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Каталунската полиция потвърди, че е установила самоличността на шофьора на минивана, с който е извършен атентата в Барселона. В момента на атаката в автомобила е имало само един човек.

Според властите, автомобилът е бил управляван от Юнес Абуякуб. „Всичко сочи, че той е управлявал“, съобщи съветникът по вътрешни работи в правителството Йоаким Форн. Той уточни, че няма информация дали заподозреният се намира в Каталуния. Той се издирва във всички европейски държави.

Абуякуб, може да е избягал във Франция, заяви шефът на каталунската полиция Хосеп Луис Траперо.

Атентаторът е избягал от местопрестъплението през пазара Бокерия, разположен на улица „Рамбла“, е видно от разпространени фотографии.

На снимките се вижда, как заподозреният влиза на територията на пазара, а после излиза от там. Полицията подозира, че от това място той се е отправил към района на университета, след което е откраднал автомобил, съобщават изданията.

Припомняме, че на 17-и август миниван се вряза в група хора, в района на пешеходната улица „Рамбла“ в Бареслона. Отговорност за атентата пое терористичната групировка „Ислямска държава“. Не се изключва възможността след атентата Абуякуб да е откраднал автомобил, да е убил шофьора му и да е извършил атака над полицейски патрул.

Повече от 50 от пострадалите при атентата остават в болница, от тях 47 са в лечебни заведения в Барселона, а четирима са в Тарагона. Междувременно от болниците са били изписани други 81 души.

Майката на 22-годишния мароканец го призова да се предаде. „Искам той да спре...искам да се предаде на полицията. Предпочитам той да влезе в затвора или да загине, след като видях всички убити хора“, заяви Хану Ганими пред испанска телевизия.