Гледай
на живо

Атентаторът от Париж с видеозапис

Призовава към извършването на нови атаки

Атентаторът от Париж с видеозапис Видеозапис на групировката “Ислямска държава“, която пое отговорност за нападението с но... thumbnail text
Видеозапис на групировката “Ислямска държава“, която пое отговорност за нападението с нож в събота вечер в Париж, беше разпространен.  В него млад мъж, представен като извършител на атентата, се заклева във вярност към джихадистката организация. Това  предаде агенция „Франс прес“.
 
Във видеото мъжът, който е с качулка и черна маска на лицето, призовава мюсюлманите от Европа да отидат на територията на „Ислямска държава“ или, ако не успеят, да извършват атаки у дома: „Те затвориха вратата за емиграция пред нас, затова ги ударете у дома.“, казва мъжът във видеото.
 
Той се обръща към своите „братя муджахидини“ на френски, примесен с отделни фрази на арабски: „Бъдете силни, защото победата е близо, по волята на Аллах.“
 
По думите му атаките срещу Европа са отговор на въздушните удари срещу "Ислямска държава", в които Франция е участвала активно и се обръща към французите: "Вие първи започнахте за убивате мюсюлмани, а когато ви отвръщат, хленчите. Ако искате това да спре, окажете натиск над своето правителство".
 
Автентичността на записа не може да бъде потвърдена.