София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Атина гони руски дипломати, Москва отговори огледално

Русия се намесвала във вътрешните работи на Гърция

6 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

Атина експулсира двама руски дипломати, включително служителя на руското посолство Виктор Яковлев, и забранява други двама да влизат в страната, обвинявайки ги в "незаконни действия срещу националната сигурност на Гърция". Това пише днес вестник „Катимерини“, позовавайки се на дипломатически източници. Според изданието мерките, предприети от Атина, са отговор на "намеса на Русия във вътрешните работи на Гърция". В същото време се подчертава, че Гърция иска да поддържа добри отношения с Москва, но това може да стане само при условие на взаимно зачитане на суверенитета и независимостта на двете страни, отбелязват дипоматическите източници.

Вестникът пише, че решението на Атина се отнася "изключително до действията на тези четирима души, а не до цялостното добро отношение на Гърция към Русия".

Източниците посочват и внимателната позиция, която Гърция зае по случая "Скрипал", когато тя не последва повечето други западни страни, които изгониха руски дипломати, като тази позиция беше приветствана от Москва.

Въпреки усилията на гръцкото правителство да поддържа отношенията с Русия на добро равнище, напоследък различни кръгове, свързани с руските интереси, се намесват в гръцките вътрешни работи, пише „Катимерини“.

По-късно говорителят на гръцкото правителство подчерта необходимостта да се спазва международното право и потвърди, че "ще бъдат предприети мерки."

Отговорът на Москва не закъсня. От руското външно министерство обявиха, че ще отразят огледално решението на Атина за експулсирането на руски дипломати.

Отделът подчерта, че такава реакция към подобни действия е установената практика.

Андрей Климов, заместник-председател на Съвета на външните работи на Съвета на федерацията, каза пред РИА Новости, че Русия ще експулсира двама гръцки дипломати. Според него, без такъв отговор, Москва "няма да може да осигури безопасността на своите служители".

Той добави, че Русия никога не е смятала Гърция за съюзник и партньор в Европа. "Гърция е част от НАТО, само това е достатъчно", подчерта той.