София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Атина и Скопие подписаха историческия договор

Споразумението за името на Македония е факт

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Случи се – Гърция и Македония подписаха историческото споразумението, с което се одобрява името Република Северна Македония.

Подписите си под документа поставиха гръцкият министър на външните работи Никос Кодзияс и македонският му колега Никола Димитров.

На церемонията присъстваха и премиерите на двете държави – Зоран Заев и Алексис Ципрас, които бяха посрещнати с аплодисменти при пристигането им на Преспанското езеро, на границата, разделяща балканските съседи.

Посредникът от страна на ООН в спора за името на Македония - Матю Нимиц, също подписа договора между Атина и Скопие. На церемонията присъстваха върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини, както и еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан.

Според споразумението, насочено към прекратяване на 27-годишен спор между двете съседки, Македония ще бъде наречена Република Северна Македония.

Споразумението все още трябва да бъде одобрено от македонския парламент и потвърдено в македонски референдум през септември, след което гръцките законодатели трябва да го ратифицират.

Заев призова двете съседни държави да "излязат от миналото и да погледнат към бъдещето".

"Нашите хора искат мир ... Ние ще бъдем партньори и съюзници", каза още той.

Ципрас описва подписването на споразумението като "смела, историческа и необходима стъпка за нашите народи". "Ние сме тук, за да излекуваме раните на времето, да отворим път за мир, братство и растеж за нашите страни, Балканите и Европа", добави гръцкият премиер.

След подписването делегациите се отправиха към македонската страна на езерото, до село Отешево за тържествен обяд. Това е първото посещение на гръцки премиер в Македония от почти десетилетие.

В същото време протестите на гърците продължиха. Гръцката полиция е блокирала няколкостотин протестиращи на няколко километра от церемонията, съобщи АФП.

Споразумението се срещна със силна вътрешна опозиция в двете страни, което би могло да създаде пречки и забавяния за ратифицирането му в националните парламенти.

Вчера кабинетът на Ципрас оцеля в парламентарния вот на недоверие, внесен от опозиционната партия "Нова демокрация", която го обвини, че е предоставила прекалено много отстъпки в сделката с Македония.

Хиляди гърци протестираха срещу сделката извън парламента в деня на вота на недоверие, призовавайки за оставката на премиера. Полицията изстреля сълзотворен газ към протестиращите, за да не навлизат в сградата.

Македонският президент Георге Иванов обеща да наложи вето на споразумението, ако бъде ратифицирано от парламента на Скопие.

Македонски държавни служители заявиха, че с тази сделка се надяват да осигурят дата за започване на преговори за присъединяване към ЕС на срещата на върха на ЕС в края на юни и покана за членство в НАТО до средата на юли.

Спорът за името между Скопие и Атина датира от 1991 г., когато Македония мирно се откъсна от Югославия, обявявайки своята независимост под името Република Македония.

Гърция се противопоставила на името Македония, страхувайки се от териториални претенции към своя едноименния северен регион.

Поради гръцките възражения Македония бе приета в ООН под временно име, Бивша югославска република Македония.

Гърция, която е член на ЕС и НАТО, също цитира спора, за да наложи вето на кандидатурата на Македония за присъединяване към двете организации.