София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Атлети от 5 континента на състезание в София

Голямото надбягване за забавление

7 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Eдин от най-старите маратони в Европа се провежда в София. Той има 34 годишна история, а в него участие взеха маратонци от 5 континента.

„Елините бегачи, които пристигнаха специално за нашето състезание са от шест африкански държави. Имаме един представител на Австралия, който пристигна снощи и тази сутрин си взе номерче за маратона“, коментира Д. Дуков, организатор на събитието.

Стартът на състезанието бе дадено от главния вход на Национален стадион „Васил Левски“. Традиционните дистанции, включени в маратона, са: 3 км, 10.5 км, 21 км и 42.195 км. В най-дългата отсечка състезателите са общо 550 души, а на отсечката от 10 км се състезаваха около 1200 души.

Разбира се на маратона не липсваше и присъствието на видни български спортисти. „Състезание от такъв мащаб няма как да го пропусна. Всяка година е по-хубава от предишната. Хората бягат за здраве и удоволствие, а това е най-важното за нас“, коментира Любо Ганев.

Момчетата на Тити Папазов пък се включиха в благотворително бягане и така изразиха подкрепата си към дарителска инициатива.

За първи път в Софийския маратон е включена и паралелна скоростна отсечка. Участниците в нея са разпределени в 3 групи – мъже, жени и деца до 14 г. Отсечката е 40 метра и е изградена от специална настилка. Всеки може да се включи, да пробяга отсечката и да измери на място скоростта си с помощта на професионална техника.