София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Авария на автобус с българи във Франция

Пътниците ще търсят правата си пред съда

6 годиниИнциденти 8 Боряна Райчева

Автобус, превозващ българи от Испания и Франция, аварира на френска територия. От фирмата-превозвач "Юнион Ивкони" посочиха, че отстраняват проблема и до няколко часа пътуването трябва да продължи, съобщи бТВ.

Аварията е станала на магистрала около 4:30 ч. местно време. В автобуса е имало двама шофьори и 29 пътници, сред които – и малки деца.

„Намираме се в безизходица, няма реакция от транспортната фирма и никакъв начин за връзка”, оплака се една от пътуващите – Ирена Тодорова, като изпрати на bTV Новините и видео от зазоряване, на което се вижда отбитата от пътя машина.

По думите й след час чакане се наложило да се обаждат на 112 и да искат помощ от френските власти, които свършили цялата работа по извеждането на хората от автобуса. Дори е имало предложение от френска страна техен автобус да извози хората до София, но българският превозвач отказал.

Пътниците твърдят, че возилото е било в лошо състояние и след прибирането си в България ще търсят правата си по съдебен ред.

Управителят на „Юнион-Ивкони” Георги Атанасов пък каза пред bTV, че хората са придвижени на безопасно място – в заведение заедно с част от екипажа. По думите му автобусът се ремонтира на място и по обед българско време би трябвало да тръгне към нашата страна заедно с пътниците.

Проблем, според него,  се получил заради тов, че пътната помощ е поискала пари в брой, а шофьорите не са разполагали с такива, затова са се забавили.