София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

АВИОКАТАСТРОФА: Малък самолет падна в Балчик

Пилотът е загинал

6 годиниИнциденти 1 Боряна Райчева

Поредна авиокатастрофа бележи вчерашния ден, след като малък самолет падна на летището в Балчик. Един човек е загинал, съобщиха от транспортното министерство.

Двуместната машина Ikarus C3 е излетяла от летище Лесново в 17:45 часа.  Самолетът е летял в неконтролирано въздушно пространство на височина 3100 метра, след което преминал през въздушното пространство на летище Варна и в 18:54 часа е предаден за кацане на летище Балчик. Пилотът е потвърдил, че е осъществил контакт с летище Балчик и се е насочил за кацане. При кацането се удря силно в пистата, преобръща се и се запалва.

52-годишният пилот е загинал на място.

Окръжната прокуратура в Добрич е поела ръководството на досъдебното производство във връзка с инцидента. Днес предстои бъде извършен основен оглед на мястото на инцидента. Ще бъдат назначени съдебно-медицинска и технически експертизи. Това  съобщи окръжният прокурор в Добрич Пламен Николов, цитиран от бТВ.

Изясняването на случая е започнало незабавно след произшествието. Действията по разследването ще се извършват от следовател от Националната следствена служба. Магистратите ще работят съвместно със специалисти от Звеното за разследване на авиационни произшествия към министерството на транспорта.