Гледай
на живо

Австралиецът със "златна ръка" дари кръв за последно

Харисън е спасил милиони бебета

81-годишният австралиец Джеймс Харисън, станал известен като Човекът със златната ръка, дари за последен път животоспасяваща кръв. Той го е правил в продължение на над 60 години общо 1173 пъти. Благодарение на помощта му над 2 400 000 бебета са живи, съобщиха от Австралийския Червен кръст.

Харисън става известен с това, че кръвната му плазма има необикновен състав, позволяващ от нея да се произвежда медикаментът Anti-D с т.нар. резус конфликт при бременните жени.

Когато една жена е с отрицателен резус фактор, а плодът с положителен, имунната система на майката реагира и започва да атакува кръвните телца на бебето. Тези антитела излагат живота му на риск.

Австралиецът изпитва страх от вида на забиващата се игла във вената му. Затова всеки път, когато дарява кръв погледът му е изместен някъде встрани, разказва той.

Джеймс Харисън е спасил милиони животи и е помогнал на много деца да се появят на бял свят. Той не се чувства герой, но мисълта че помага на хората го кара да се чувства пълноценен.

Книгата на "Гинес" го отличава за уникалния брой кръводарявания с Почетен орден на Австралия.