София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Австрия и Германия против провеждането на турския референдум за връщане на смъртното наказание

Допускането на провеждане на подобен вот ще бъде "срещу всички наши убеждения, срещу нашите ценности"

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Австрия и Германия няма да допуснат провеждане на турски референдум на територията си по въпроса за връщане на смъртното наказание. Говорителят на немското правителство бе категоричен, че е политически немислимо да се позволи подобно гласуване в Германия. Той припомни, че ако дадена държава иска да организира избори в посолствата или консулствата на територията на Германия, Берлин е този, който дава одобрението за провеждането на вота.
Австрийският канцлер Кристиан Керн също потвърди правителствената позиция по въпроса. „Подобен референдум не може да има на австрийска почва", подчерта Керн пред журналисти във Виена. Допускането на провеждане на подобен вот ще бъде "срещу всички наши убеждения, срещу нашите ценности". Това отхвърляне е основано на "силата на международното право", подчерта канцлерът, призовавайки и другите европейски държави да последват примера на Виена.