София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Австрия подкрепя встъпването на България в Шенген

Министър Захариева се срещна с външния министър на Австрия

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Австрия подкрепя встъпването на България в Шенген, заяви федералният министър на Европа, интеграция и външни работи на Република Австрия Карин Кнайсл. Тя се срещна с министъра на външните работи на Бълагария Екатерина Захариева, за да обсъдят важни политически теми.

„ Радвам се, че фокусът на българското европредседателство е върху младежта. За нас е много важен и приоритетът за Западните Балкани“, заяви Кнайсл.

Тя добави, че поздравява страната ни за подписания договор за добросъседство между България и Македония. Австрийският външен министър поздрави страната ни за успешното справяне с миграционният поток.

„ Австрия е на позиция, че е необходима голяма реформа, за да може да се гарантира външната граница на ЕС“, обясни външни работи на Република Австрия Карин Кнайсл.

Тя добави, че следващата седмица ще пътува за Истанбул, за да се срещне с турския външен министър. Министър Захариева добави, че страните ни имат общи гледни точки по въпроса за приемането на Турция в ЕС.

Австрия и България се обединиха около мнението, че заедно трябва да работят за перспективата на Западните Балкани.