София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Австрия пред избори

Повечето партии са за предсрочен вот

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

В Австрия се задават предсрочни избори. Лидерът на Народната партия Райнхолд Митерлернер, който е вицеканцлер, преди седмица подаде оставка с мотива, че не може да се справи с вътрешнопартийните противоречия.

На негово място като лидер на Австрийската народна партия беше избран външният министър Себастиан Курц, който се обяви за предсрочни избори и призова партиите да преговарят за евентуални дати.

30-годишният Курц е смятан за нова звезда в австрийската политика и съпартийците му са изразили съгласие партията да се яви на евентуалните избори под ново име – „Листата на Курц – новата АНП“.

Зелените и антиимигрантската Партия на свободата вече са изразили позитивно отношение към предсрочен вот.

Австрийската народна партия и социалдемократите управляват Австрия в широка коалиция повече от десетилетие.

В момента социологическите проучвания дават предимство на Партията на свободата, чийто кандидат за президент Норберт Хофер стигна балотаж, но загуби от сегашнния държавен глава Александър ван дер Белен. Прогнозите обаче са, че дори и да спечели изборите, Партията на свободата няма да може да състави правителство.