София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Австрийският канцлер на посещение в София

Себастиан Курц е най-младият лидер на страна от ЕС

6 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

След премиера на Унгария Виктор Орбан на посещение в София пристига и австрийският канцлер Себастиан Курц. Описван като детето чудо на австрийската политика, Курц спечели изборите през есента с водената от него Народна партия, но гласовете не стигнаха, за да състави самостоятелно правителство и той направи коалиция с Партията на свободата, смятана за националистическа и антиевропейска.

Самият Курц беше принуден от нагласите сред австрийците да заема позиции, които го доближават до Партията на свободата, особено по въпросите на миграцията.

Позициите на Курц относно мигрантите се доближават до тези на Виктор Орбан и на Вишеградската четворка като цяло, които смятат, че миграцията е заплаха за християнската цивилизация и за начина на живот на европейците.

Очаква се по време на срещата си с премиера Борисов Курц да обсъди с него освен темата за миграцията, и двустранните отношения, както и сътрудничеството в рамките на Европейския съюз с фокус върху приемствеността в темите на българското и австрийското председателства на Съвета на ЕС.

Австрия ще поеме европредседателството от България през юли. Естония, България и Австрия оформят т.нар. председателско трио, чиято цел е да има повече приемственост в работата на Съвета.