София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Азербайджан стъпва на пазара на газ в Европа

България също ще може да получава доставки

6 годиниИкономика 1 Боряна Райчева

От лятото на 2018 година Азербайджан ще започне да доставя газ за Турция по т.нар. Южен газов коридор, а през 2020-а се очаква по същото трасе газ да получават и страните от Южна Европа. 

Това съобщи на пресконференция в Баку еврокомисарят за енергийния съюз Марош Шефчович.

"Работата по всички съставни части от проекта "Южен газов коридор" върви по план. През лятото природен газ от Азербайджан ще започне да се доставя на пазара в Турция. А през 2020 година газ ще започне да се доставя в Южна Европа", посочи Шефчович. Той подчерта, че Южният газов коридор е стратегически проект, който ще засили енергийната сигурност на Европа.

В рамките на проекта азербайджански газ ще се доставя в България чрез интерконекторната връзка Гърция-България. Интерес проявява и Румъния, добави Шефчович.

Страните от ЕС трябва да имат достъп до най-малко три различни източника на природен газ, каза още комисарят.

Шефчович посочи, че в сравнение със западноевропейските страни държавите от Централна и Източна Европа плащат по-скъпо за газа. "Искаме да поправим това положение и да отстраним проблема чрез развитие на инфраструктурата. Затова много разчитаме на доставки в бъдеще от Каспийския регион, от Азербайджан", каза той.

Южният газов коридор е проект на стойност около 40 милиарда евро и в завършен вид ще ще се простира на 3500 километра от Баку до Южна Италия през територията на Грузия, Турция, Гърция и Албания.