София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

РАЗСЛЕДВАТ 15 ГРАНИЧНИ ПОЛИЦАИ ЗА ТРАФИК НА ИМИГРАНТИ

ВОДИ СЕ ДИСЦИПЛИНАРНА ПРОВЕРКА СРЕЩУ ГРАНИЧНИ ПОЛИЦАИ

9 годиниКрими 4 Боряна Райчева

Образувана е дисциплинарна проверка срещу гранични полицаи от пункта „Капитан Петко войвода“. Съмненията са, че са  прикривали трафик на хора.

От общо 17 служители, които работят на пункта, се води разследване срещу 15.
Граничните полицаи са заподозрени във взимане на подкуп, за да не спират трафика на чужденци. Служители на МВР са съдействали на турски гражданин да превозват от Турция през Гръция към България нелегални имигранти.

По неофициална информация проверката все още не е приключила , но  9  от граничните служители са предложени за дисциплинарно уволнение, а за 6-ма се искат по -леки наказания. Полицаите, които са разследвани са отстранени от служба.

Началникът на пункта Васил Игнатов и един служител, командирован в Гърция, остават без наказания. Създадена е организация , за да се осигури нормален режим на българо-гръцката граница.

Срещу миграционния натиск Правителството прие неотложни мерки. Това се случи миналата седмица. Премиерът Бойко Борисов заяви, че продължава изграждането на оградата по границата с Турция. Очаква се това защитно съоръжение да намали около 7 пъти потока от бежанци. Г-н Борисов коментира, че трябва да се направят близо 82 км., което ще струва около 90 млн. лева. Възможно е изграждането на оградата да се забави, заради конкурсите, които трябва да се проведат.
Министерството на отбраната ще съдейства с логистика и техника, но няма да има военнослужещи, които да патрулират по границата.