София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Б.Борисов нахока колегите си от ЕНП за липсата на дисциплина

ЕНП ибра Манфред Вебер за кандидат за евроизбори 2019

5 годиниПолитика 6 Боряна Райчева

Делегатите на Европейската народна партия избраха германеца Манфред Вебер за свой водещ кандидат за европейските избори през май 2019 г. Германският политик е получил подкрепата на 79,2% от делегатите на ЕНП. Неговият опонент – бившият финландски премиер Александър Стуб, е събрал 20% от гласовете. Българският премиер Бойко Борисов също участва в конгреса на ЕНП в Хелзинки. По време на изказването си той заяви, че най-големите предизвикателства пред ЕС са брекзит и Европа на две скорости.

Акцентът обаче в изявлението на Борисов, което той направи преди официалния избор на нов лидер на ЕНП, беше, че той буквално се накара на колегите си от Европейската народна партия заради липсата на дисциплина. Според Борисов именно липсата на дисциплина води до лоши резултати на ЕНП на върха на европейското ръководство и съответно лоши резултати на партиите от семейството на ЕНП в отделните държави. Като пример Борисов посочи казуса Македония, но наблегна на липсата на подкрепа за България и Румъния за приемането им в Шенген. По време на цялата реч на Борисов в залата видимо нямаше никаква дисциплина и участници във форума се разхождаха напред-назад. Изненадващо също, още в първите секунди на изявлението на Бойко Борисов, Юнкер стана и напусна залата. Последваха го още няколко души. Борисов реагира и от трибуната заяви, че е недоволен от поведението на делегатите залата. Според Борисов „дисциплината е най-важното нещо в една организация. Дори днешното поведение на конгреса показва, защо сме толкова уязвими напоследък.“ По думите му "с такава дисциплина в партията ние няма как да спечелим". „Хубаво, говорим за външни граници и е хубаво, че днес имаме тук за пример граница на север каквато е Финландия и граница на юг каквото е България“, коментира той. И припомни, че преди 4 години е предупредил какво ще се случи в Европа, ако не се вземат незабавни мерки за външните граници. „България взе своите мерки и гарантира сигурността. Други не го направиха и Европа се счупи по средата на тема миграционна криза. Цели правителства, държавите е разтресоха от това. Би трябвало да се чуваме тези, които сме на първа линия“, заяви Бойко Борисов.