София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Б.Борисов: Няма защо да подавам оставка

Премиерът се надява протестите да спрат с падането цените на горивата

5 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

"Давал съм оставка два пъти. Сега няма защо. Надявам се протестите да престанат, след като цените на горивата падат. Това каза в интервю за bTV премиерът Бойко Борисов.

Той обясни, че в момента цените на горивата са паднали с 20 стотинки и ще продължат да падат, като подчерта, че това се случва не заради протестите, а заради цените на петрола.

„Имаме няколко решения, за да убедим хората, че държавата не се меси в цената на горивата и каквото зависи от нас сме направили. Основното е да се вдигат доходите на хората. Виждате - увеличаваме пенсии, заплати, даваме повече пари за образование, култура, наука", разкри Борисов.

Премиерът призна, че оставката на вицепремиера Валери Симеонов в момента не се обсъжда. „Не е приятно всеки ден да чуваш под прозореца си скандирания "оставка". Особено от майките на деца с увреждания. Много работихме с тях, положихме много усилия и едно непремерено и грубо изказване ги върна на улицата. Яд ме е за това. Аз се извиних няколко пъти. Надявам се, че и Валери Симеонов е разбрал, че не трябваше да казва тези думи. Пак се извинявам на майките. Това мога да им кажа. Оставката на Валери Симеонов не се обсъжда в този момент. Той трябва да подаде оставка пред Обединени патриоти. Аз има коалиционно споразумение с тях, а не с Валери Симеонов“, коментира Бойко Борисов.

Запитан дали правителството се крепи на Симеонов, той отговори: „Кабинетът се крепи на всеки един от нас”.

Борисов подчерта, че „от миналия петък до вторник президентът Румен Радев не е спрял да напада правителството“.

„Той атакува журналистиката и каза, че тя е атрофирала. Вие чувствате ли се атрофирал? Ако правителството или аз съм ви диктувал какво да говорите, излезте и го кажете. Аз нямам вестник или телевизия. Вие медиите излезте и кажете оказвал ли ви е някой натиск. Има опозиционни медии, които всеки ден ни критикуват и няма един добър ред за правителството“, каза още премиерът и подчерта, че кабинетът не води война с президента. "Аз си меря думите. Да сте чули една лоша дума да кажа за президента Радев?“, заяви Борисов.

Той изтъкна, че правителството на ГЕРБ и Обединени патриоти е успяло да увеличи доходите на хората – в това число пенсии и заплати. „Правим всичко, за да растат доходите, но помислите, ако тези 7 млрд. лева, които ги дадохме за грешките на БСП, ги бяхме инвестирали в икономика, заплати, пенсии", отбеляза министър-председателят.