София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Баба Яга Путин

Руският президент е обвиняван за всички беди на Запада, пише Якоб Аугщайн

6 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

В руските приказки има такъв герой – Баба Яга. Баба Яга е горска вещица, броди из гората, замита следите си с метла и живее в къщичка на кокоши крака. Макар това описание да не подхожда много на Владимир Путин, руският президент стана за Запада нещо подобно на Баба Яга – корен на злото, олицетворение на всички злини.

Това пише Якоб Аугщайн в статия за „Шпигел“, в която казва, че начинът, по който западните политици обвиняват Путин в различни прегрешения, е опасен.

Последното обвинение, пише авторът, е, че руснаците искат да се закачат за дълбоководните кабели и да подслушват. Това е наглост, иронизира Аугщайн, всички знаят, че такова право имат само американците.

Има достатъчно примери за очевидността на руската политика от позицията на силата: бомбите в Сирия, намесата в Източна Украйна и в Крим. Но в случая става дума за потайни дела, за задкулисно влияние.

Süddeutsche Zeitung пише, че експерти по сигурността от 22 страни посочват като случаи на руска намеса референдума за Брекзит, референдумът н Холандия за асоциирането на Украйна към ЕС, референдумът за конституцията в Италия, изборите в Германия и последните събития в Каталуния.

В САЩ специалният прокурор Робърт Мюлер се опитват да да докажат, че президентът Тръмп и неговиге съветници са съпричастни с руските безобразия. А неотдавна британската премиерка Тереза Мей заяви, че Русия се меси в западните избори и използва фейк новини за манипулиране на общественото мнение и медиите и че това е е заплаха за световния ред.

Но доказателства няма.

Що се отнася до Тръмп, знае се, че негови хора са говорили с руснаците. Това опасно ли е? Ако руснаците са дяволи, е опасно. Неотдавна папа Франциск каза, че разговорът с дявола е опасен, понеже той е интелигентна, надарена личност. „Ако ни почнеш да си говориш с дявола, си пропаднал. Ще ти завърти главата“.

В такъв дух са и обвиненията срещу Путин, тайнственият бивш агент на КГБ. Но изследванията, например на Оксфордския университет, показва, че руското влияние върху Брекзит е било незначително. За две седмици преди референдума са били публикувани 16 000 туита от 105 руски акаунта. Броят на публикациите в Youtube с руски произход също е бил незначителен.

Западните политици и журналисти обвиняват руснаците в деформиране на действителността. Но заедно с това сами я деформират. Това вече няма нищо общо с приказките, има общо с политическата патология, пише в заключение Якоб Аугщайн.