София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

БАБХ стартира проверки в детски градини и училищни столове

Следят за спазване на изискванията за качество и безопасност на храните

7 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Българската агенция по безопасност на храните започна извънредни проверки в хранителните блокове към детските ясли и градини, детските кухни-майки и училищни столове и бюфети, за спазване на изискванията на Наредбата за специфичните изисквания към качеството и безопасността на храните, предлагани в тези места.

Инспекторите ще следят и за изтеклия гратисен период за сключените договори преди влизането в сила на последното изменение на Наредбата. Според изменението, храните предлагани на децата трябва да са произведени по национален, браншови или утвърден стандарт.

Ще се следи и за спазване на изискването, храните предлагани на децата да са без вложени добавки в храните - оцветители, консерванти, овкусители и подсладители.

Да не се предлагат храни, съдържащи хидрогенирани или частично хидрогенирани растителни мазнини или други, освен краве масло, слънчогледово олио и зехтин, както и да не се продават пържени ядки и екструдирани храни, царевични пръчици.

Плодовите напитки трябва да са само сокове от плодове с изцяло плодово съдържание и без добавени захари, или да са нектари, които да не съдържат повече от 20 % вложени захари.

Припомняме, че в началото на учебната година Българската агенция по безопасност на храните извърши близо 2500 извънредни проверки по същата причина. В резултат на инспекциите и установените нарушения са съставени 19 Акта и възбранени 65 килограма храни, 25 буркана лютеница и 6 литра слънчогледово олио.