София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Бабите, дядовците, стринките и лелите на ГЕРБ И БСП

Ден преди вота, двете партии се замерят с роднини

6 годиниПолитика 10 Боряна Райчева

Ден преди разглеждането на вота на недоверие срещу  правителството заради корупция, който БСП внася сама в Парламента, двете най-големи партии у нас разиграват представление, достойно да открадне заглавието на книгата на Джералд Даръл „Моето семейство и други животни“.
На извънредна пресконференция  на БСП  Елена Йончева отговори  отрицателно на запитвания на Делян Добрев, оправени й в телевизионно студио. Въпросите са свързани с нейна принадлежност към тайните служби (български и чужди), с това дали е нощувала в резиденцията на Цветан Василев, както и дали е ползвала държавни ресурси, по времето, в което министър-председател на държавата е бившият й партньор Сергей Станишев.
От своя страна, тя продължи да обвинява Добрев в същото - използване на обществен ресурс, като от Столетницата представиха и папка с документи, доказваща твърденията им.
По традиция след края на първо действие, последва второ.
Документите, представени от Добрев показват, че кредитът на на баща му бил даден от финансова институция, лицензирана от БНБ, свързаните уж с него фирми, били загубили поне 30 милиона в Хасково, докато ГЕРБ били на власт там, но пък  спечелили обществени поръчки в Смолян при управлението на червен кмет.
И след като се повториха отново въпросите към Йончева, поради неудовлетворителни отговори, Добрев обеща да не замесва роднините й. Минути след това, недал такова обещание, съпартиецът му Антон Тодоров обаче влезе в семейната битка.
Така, с мерене на това чии роднини са по-по-най и с  въпроси, подобни на този  плащала ли е Елена Йончева на шофьора на областния управител на Хасково да я закара  оттам до границата или се е возила на аванта, за което от ГЕРБ ще сигнализират Прокуратурата, двете най-големи партии у нас се готвят да се изправят една срещу друга, убеждавайки обществото, че мислят за неговото добруване.