София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Балканска демократична лига ще съди БТВ за 200 млн. лв.

Името на партията беше споменато в разследване за медийните пакети

8 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Искове за 200 млн. лв. към телевизия БТВ, ще подадат в Софийски градски съд от партията Балканска демократична лига. Причината е разследване, направено от репортера в тази медия Мария Цънцарова, свързано с медийните пакети.

Ако българският съд не отсъди в полза на ищците, то те ще се обърнат към международен арбитраж. От партията заявиха, че се чувстват засегнати, тъй като отричат да имат нещо общо с Ангел Гаджев, мъжът който призна в едно от предаванията на телевизията, че се търгува с така наречените изборни пакети.

Ответната реакция от БДЛ дойде, след като името на кандидатът за президент, издигнат от нея – Кемил Рамадан, беше замесено в скандала.

Използването на законодателните средства, които е предвидил народния представител за такива представяния на малки партии, и такива които са извън парламента, е предвидено да ползват по 40 хил. лв., но процедурата е тежка и тромава, а субективният фактор в момента ни лишава от тези средства, коментира Николай Панков – ПР и заместник председател на партията.

Панков заяви, че преди шест дни са подали жалба в Централната избирателна комисия, по отношение нарушение на изборното законодателство и регламента на Комисията, по отношение на медийното отразяване. Имаме десетки жалби, подадени до Съвета за електронни медии, който трябва също да следи тези неща, но и те пропускат, че кампанията вече е опорочена.

Искаме да докажем в съда, а и пред обществото, че партиите на статуквото правят всичко възможно да унищожат, както борещият се за медийно присъствие медиен играч, така и че всички са всички са равнопоставени.

Те предпоставиха, че ние имаме намерението да откраднем парите, които ни се дават от народа, ние нито имаме такава идея, нито такава реализация, поясни Панков.

По думите му съизмеримостта на печалбата, която голямата медия е отчела е, че според рейтингите тя е усвоила половината от зрителската аудитория. С измамата, в която БТВ участва, е откраднала от времето на останалите телевизии.

Единственото, което ни предложиха от медията, това беше право на отговор, заяви Панков.