София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

БАН одобри частично извеждане на НИМХ

Метеоролозите преминават към структура, създадена от МС

5 годиниОбщество 3 Боряна Райчева

Общото събрание на БАН гласува днес предложението на правителството Националният институт по метеорология и хидрология да бъде изведен от БАН. Ръководството на Българската академия на науките прие частично извеждане на НИМХ от структурите на БАН и преминаването в нова структура, която ще бъде създадена от Министерски съвет. „С днешното си решение отваряме пътя за изваждането на Националния институт по метеорология и хидрология от БАН и даваме ясен знак на правителството, че може да предприеме съответните действия, за да бъде извършено това”, каза пред журналисти председателят на БАН акад. Юлиян Ревалски. Той подчерта, че решението на Общото събрание на Българската академия на науките се отнася за цялостната оперативна дейност на НИМХ и за всички учени, които пожелаят да се присъединят към тази нова структура.

"Определението "частично" включва цялостната оперативна дейност, изпълняване от НИМХ-БАН, както и учени и служители, които са декларирали намерение за напускане на БАН. НИМХ е една симбиоза между оперативна и научна дейност, и съм сигурен, че ще има много учени, които ще отидат да работят заедно с колегите си от оперативната дейност", заяви акад. Ревалски.