София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Банев обвини Гешев: Престъпната група е бутафорна

Семейство Баневи остава в ареста

пропускане
5 годиниПравосъдие 1 Боряна Райчева

Спецсъдът отказа да пусне семейство Баневи под домашен арест. Според съдия Иво Хинов има обосновано предположение, че Банев, жена му и майка му са извършили заедно престъпления, които били доказани от показанията на свидетелите и документите. Също така имало опасност Евгения и Николай Баневи да извършат друго престъпление, както и да влияят на свидетели.

Освен това съдията препоръча на прокуратурата да раздели делото на части, тъй като в него се разследва една икономическа дейност от 2005 година до 2018 г., което е изключително сложно и това би отнело много време.

В думите си към съда Банев обвини заместник-главния прокурор Иван Гешев в лъжа. “Съжалявам, че шефът на тези двама души излъга българския народ, че „АКБ Форес” е източило 2/3 от българската икономика. Прочетох томовете. Аз наистина мислех, че съм в детската градина. Всяка една дейност , която съм правил, се опитва да се изкара като криминално деяние. Съжалявам, че съм толкова рязък. Повече от смешно е да се твърди, че един човек от кабинета си и по телефона може да свърши толкова крупни престъпления. Да, „АКБ Форес” се развиваше чудесно, докато не дойде на власт правителството на ГЕРБ. Да, развиваше се чудесно до преди световната икономическа криза. В този случай прокуратурата действа поръчково, без никакви документи. Всички суми са изсмукани от пръстите . Моите адвокати ме съветват да поискам по-лека мярка”, каза Банев.

Той отново повтори, че престъпната група, състояща се от него, жена му и майка му, е бутафорна, като подчерта, че майка му не разбира нищо от икономика, съпругата му се занимава с туризъм, а той бил инвеститор, занимаващ се с бизнес от 30 години.