София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Банева-готова да води кампанията си за евроизборите от килията

Бизнесдамата се оплака от лоши условия в ареста

пропускане
5 годиниПравосъдие 1 Боряна Райчева

Евгения Банева е готова да води кампанията си за евродепутат от столичния арест, ако магистратите не я пуснат под домашен арест преди изборите. Това заяви самата тя пред журналисти  минути преди началото на днешното съдебно заседание, на което специализираният наказателен съд решаваше дали да промени мярката й за неотклонение "задържане под стража" в по-лека.
 
Банева отрече  категорично да е търсила убежище в друга държава от килията, както и да е била в контакт с децата си, каквито данни сочеше прокуратурата. Тя обясни, че 28 декември по време на акция за намиране на телефона на съпруга ѝ, тя също е била подложена на такава акция наречена "пълен тараш", като нищо не е било открито.
 
По думите ѝ дни по-късно е проверявана още няколко пъти, а след това по разпореждане на прокуратурата е преместена в нова килия, където отново всичко е било щателно претърсено.
 
Банева допълни още, че през годините тя, съпругът й и децата  й са ходили многократно в Русия и ако са имали такова желание, са можели досега многократно да поискат руско убежище и да останат там.
 
От спецпрокуратурата обаче твърдят, че  резултатите от съдебно-компютърната експертиза е показват, че е имало изпращани съобщения от страна Евгения Банева до съпруга и децата й, както и нейни разговори с руската страна.
 
Още преди няколко седмици от профила на Николай Банев стана ясно, че съпругата му е издиганата от инициативен комитет за кандидат за дупутат на предстоящите европейски избори. Тогава от прокуратурата коментираха, че няма да се противопоставят на амбициите на Банева, но припомниха, че според промените в Изборния кодекс явяването й вота не налага тя да да бъде пусната от ареста.
 
Припомняме, че бизнесменът Николай  Банев и съпругата му Евгения бяха задържани в Ница в края на октомври миналата година след издадена от българските власти европейска заповед за арест във връзка с разследване на спецпрокуратурата за приватизацията на „Полимери” – Девня.
 
На 6 декември двамата бяха екстрадирани в България с различни полети, след което стана ясно, че ще им бъде търсена наказателна отговорност по 7 обвинения. 
 
На 7 януари пък заместник-главният прокурор Иван Гешев съобщи, че в килията на Николай Банев е открит мобилен телефон, от който по думите на Гешев задържаният се е свързвал с руски лобисти, за да организира хибридна война срещу България.
 
От прокуратурата обявиха още, че са засекли опити майката на Николай Банев да уговаря свидетели, за да променят показанията си.
 
На 31 януари, частни съдебни изпълнителни пък  влязоха в къщата на Баневи в столичния квартал "Бояна", за да опишат тяхното имущество.