София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Баневи пристигнаха в София с различни полети

На съпрузите ще бъдат повдигнати обвинения за седем престъпления

5 годиниПравосъдие 2 Боряна Райчева

Евгения и Николай Баневи кацнаха на летище София с различни самолети. Според правилата двамата арестанти под конвой не могат да пътуват в един самолет. Така Банева кацна в 13:19 часа на летище София с полет от Мюнхен. Тя бе отведена с кола на съдебна охрана, където ще бъде заключена в следствена килия.

Нейният съпруг Николай Банев пък кацна на летище с София в 13.39 с  полет от Франкфурт.

Семейство Баневи бяха задържани във Франция, в края на октомври, след европейска заповед за арест по обвинения за данъчни престъпления и пране на пари в химическия завод "Полимери" - Девня. По молба на българските власти съпрузите бяха екстрадирани у нас.

След връщането им в България на съпрузите ще бъдат предявени обвинения за седем престъпления от общ характер, съобщиха от пресцентъра на спецпрокуратурата.

Това ще се случи в рамките на задържането им за 72 часа. След това прокуратурата ще поиска от съда те да останат за постоянно в ареста.

Двамата ще бъдат обвинени за организиране и участие в престъпна група и за длъжностно присвояване на пари и вещи, собственост на "Полимери" АД, "Елма" АД , "Химически завод Панайот Волов" АД и "Топлофикация Казанлък" АД в общ размер на 84 682 896 лв. Също и за избягване установяване и плащане на данъчни задължения в размер на 231 052 лв. като управляващи "Полимери" АД, 1 515 235 лв. като управляващи "Партнърс комерс" ЕООД и 2 623 816 лв. като управляващи "Елма" АД.

Семейство Баневи ще получат още и обвинения за пране на пари в особено големи размери - 589 811 132 евро и 225 000 лева, за държане на огнестрелни оръжия и боеприпаси.

Междувременно, докато е бил в затвора в Aix-en-Provence, Франция, Николай Банев публикува на страницата си във Фейсбук свои записки, в които казва: АПАШИТЕ В „БЪЛГАРИЯ НА МУТРИТЕ“ СА В РОЛЯТА НА СТРАЖАРИ. НЕ СЕ КЕФЕТЕ МНОГО, ИДВАМЕ СИ ПО-СТРАШНИ ЗА ВАС ОТ ВСЯКОГА!