София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Банките очакват по-високи лихви по кредитите

Според Петър Андронов ръстът на заплатите изпреварва този на икономиката

6 годиниИкономика 1 Боряна Райчева

Банкерите очакват лихвите по кредитите да започнат да се покачват. Петър Андронов, председател на управителния съвет на Асоциацията на банките в България (АББ) и главен изпълнителен директор на ОББ/Сибанк, коментира, че лихвите по кредити в даден момент ще започнат да се покачват, тъй като както икономиката, така и лихвите се движат в цикъл.

Според него това ще се случи в близките 1-2 години.

Андронов каза още, че лихвите по депозитите вече няма да падат.

По оценки на банковата асоциация растежът на спестяванията се забавя – до 5.9% към края на септември тази година спрямо 6.6% през 2016 г. Общият обем на спестяванията е 70.9 млрд. лв., като тези на домакинствата са 46.41 млрд. лв.

От лятото на 2016 г. непрекъснато продължава да се повишава и кредитирането, като към септември тази година то е нараснало с 3.6% на годишна база, изключвайки ефекта от ръста на правителствената програма за саниране (с него повишението е 4.1%). Прогнозата за кредитния ръст при домакинствата е за 3.4% за 2018 г. и 5.1% за 2019 г.

Андронов каза още, че развитието на икономиката влияе в по-голяма степен върху кредитирането, а не толкова лихвените нива. За сравнение посочи, че преди световната финансова криза лихвите по кредити са били на нива около 8-9%, а темпът на растеж е бил по-висок от сегашния, докато сега лихвите са средно около 3-4%.

Според него ръстът на заплатите е несъразмерен на този на икономиката, което е сигнал за "прегряване" на икономиката. Годишният ръст на средната брутна заплата към края на третото тримесечие на 2017 г. е 10.2%, докато растежът на БВП през третото тримесечие е 3.9%.

Тенденцията за ръст на заплатите е положителна частично, докато подпомага догонването на доходите в ЕС, но това не е устойчиво в дългосрочен план, ако не е подкрепено с такъв растеж на производителността, обясни още Петър Андронов.