София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Банов: Записът срещу мен е фалшифициран

Министърът на културата смята, че е изнудван

пропускане
5 годиниПолитика 4 Боряна Райчева

"Записът срещу мен е подправен със сигурност, нагласен е и е компилация от десетки, разговори, които съм водил".  Това каза министърът на културата Боил Банов в ефира на Нова Телевизия, в коментар на скандала със записите, разпространени в сряда от депутата от БСП Елена Йончева. Чрез тях левицата обвини Банов в корупция. Социалистите твърдят, че той е ощетил държавата с около 700 000 лева, спестявайки неустойката, която фирмата изпълнител на проекта за Ларгото трябвало да плати на държавата за забавяне.

Записът е подаден от хора, които са реално престъпници. След като взехме картината на Батенберг с двата подноса и настана еуфория, те й подават записа на Йончева и тя не проверява, затова сега се чуди какво да каже. Това е страшна помия, непроверена", разказа Банов. И попита след като е имало запис срещу него, защо не е изваден, като е станал министър.

"Тези момчета шантажират. При мен той действа през трети хора. Казаха ми, че ще ме унищожат и съсипят, че има страшни записи" каза още Банов. Това му предали други хора, които се занимават с проекти от министерството.

Той обясни, че не прави той проектите в министерството, а ги възлага. Той попита дали Йончева познава Ангелов отпреди този случай.

"Той от години записва всеки висшестоящ. Какво прави с тази колекция - рекетира", разказа Банов. Откакто станал министър обаче рекетът спрял. Човек може и трябва да се оплаче, но когато има нещо черно на бяло, обясни.

Министърът каза още, че оставката му може да се счита за депозирана. Получил подкрепа от премиера Бойко Борисов, който го посъветвал „да не се предава”.