София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Банско заплаши с протести в София

Кметът: Ако няма втори лифт, идваме на жълтите павета

6 годиниОбщество 16 Боряна Райчева

Еколозите, които спират построяването на втори лифт в Банско, въобще не мислят за развитието на района. Те винаги тълкуват нещата така и бавят проектите. Няма как да построиш нещо там, където законът го забранява. Така кметът на Община Банско Георги Икономов коментира отказа на българското правителство за промяната на концесионния договор на ски зона "Банско". Според кмета има голямо разочароване в местните жители след решението на държавата за спирането на проекта. Банскалии са се надявали промяната на концесионния договор да стане още миналата седмица, но все още имат вяра, че това ще се случи до края на годината.
Вчера се проведе и протест на гражданите на Банско, подкрепен от няколко регионални кметове, съобщи още Икономов. Движението по главен път Е-79 бе блокирано от стотици в знак на протест срещу организации на "зелени" и еколози, които спират изграждането на втори кабинков лифт в ски зона "Банско".

"Тези хора, които "скачат" срещу построяването на магистрали и лифтове в цялата страна, не защитават българските интереси. Еколозите са група от обществото, която не е ясно кого представляват. Те не възприемат отговорите от държавата", категоричен бе той. "Не одобрявам методите на "зелените". Те излизат с бутилка бира по улиците и дрънкат разни неща. Ако нещата почнат да се бавят, ние ще дойдем на протест в София", заплаши градоначалникът на Банско.