София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Басейните в бившата Централна баня стават зали за изкуство

Идеята е да се запази автентичния им интериор

5 годиниКултура 12 Боряна Райчева

Басейните в бившата Централна минерална баня в центъра на София ще бъдат превърнати в зали за изкуство. Това съобщи зам.-кметът по култура на столицата д-р Тодор Чобанов при представянето на идеен проект за разширението на Музея за история на София, който се помещава в част от банята.


Идеята е културната институция да се разпростре в цялата сграда на къпалнята. Намерението на общината беше другото крило да се превърне в модерен спа комплекс, в който да се използват залежите от минерална вода. През годините обаче от кметството не успяха да открият подходящ инвеститор, който да изгради комплекса. Концесионирането на обекта също не се получи, въпреки няколкото опита да се стартира процедура. Така оставащите около 7500 квадратни метра ще бъдат използвани за културни дейности.


Освен пълно обновление на помещенията е предвидено модерно сценично оборудване и модулна сцена, така че желаещите да провеждат културни събития да не се налага да си търсят реквизит от външни места. Решението за разширението на музея ще трябва да мине през гласуване в Столичния общински съвет. Разгръщането на културната институция ще струва между 7-10 млн. лв., като от „Московска“ 33 ще търсят и европейско финансиране.


Проектантът арх. Станислав Константинов обясни, че по този начин културната институция няма да има аналог у нас. По думите му интересът към Музея за история на София все повече се увеличава, като годишно прекрачват прага му 70 хиляди души.