София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Баск ще защитава Пучдемон в Белгия

Бившият лидер на каталунците иска убежище в Брюксел

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Бившият президент на Каталуния Карлес Пучдемон, който в момента се намира в Белгия, се е обърнал за правна помощ към Пол Бекаерт. Адвокатът е известен с това, че защитава членовете на баската терористична групировка ЕТА.

Според вестник „Ла Вангауардия“, в продължение на 34 години Бекаерт помага на баските сепаратисти да получат убежище в Белгия.

Адвокатът потвърди, че Пучдемон се е обърнал за помощ към него, но трудно може да предвиди крайния резултат, тъй като окончателното решение за предоставяне на убежище се дава не от съда, а от независим орган – Генералния комисариат по бежанците.

Вчера генералният прокурор на Испания Хосе Мануел Маза повдигна обвинение на Пучдемон и други членове на регионалната каталунска администрация, след като Парламентът на областта и правителството бяха разпуснати от властите в Мадрид.

Ден по-рано белгийският министър по въпросите на имиграцията Тео Франкен обяви, че Пучдемон може да потърси убежище в Белгия, но до този момент искане за такова не е постъпвало.

Терористичната организация ЕТА е създадена през 1959 година. Според Мадрид, тя е съпричастна към 829 убийства и повече от 1000 ранени в множество атентати и диверсионни акции. През 2011 година ЕТА обяви безсрочно и всеобщо примирие и практически се саморазпусна.