София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Баските в Испания искат референдум за независимост

202 км жива верига с призив към властта

6 годиниПолитика 4 Боряна Райчева

Баската автономна област в Испания излезе на протест. Хиляди хора образуваха жива верига, за да призоват властта да им бъде дадено право да организират референдум за независимост.

Миналата година Каталунската област също се опита да получи независимост, но срещна огромни трудности и сериозни правни действия срещу всички дръзнали да направят опит за референдум.

Страната на баските има право да използва собствения си език и култура. По-голяма част от населението на автономната област мислят, че не е нужно да получат независимост от Испания, но вярват, че е необходимо това да се реши чрез референдум.

Живата верига бе с дължина 202 км и бе организирано от местната група „В нашите собствени ръце“. Тя започна Сан Себастиан и стигна до банския парламент във Виктория.

Въпреки всички протести и искания за провеждане на референдуми проведени през последната година в Испания, властите поддържат становището си, че всичи референдуми за независимост в региона са незаконни.

Припомняме ви, че на 1 октомври бе проведен референдум за отделянето на Каталуния от Испания. Това действие на регионалното каталунско правителство подтикна Мадрид да поеме контролна над областта. Последваха арести на държавни служители, които бяха свързани с организирането и провеждането на референдума.