София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Бдение в памет на журналистката Виктория Маринова

По три вериси за жестокото убийство работят разследващите

5 годиниКрими 10 Боряна Райчева

Бдение в памет на жестоко убитата русенска журналистка Виктория Маринова организират от движение "Боец". Поклонението ще се състои днес от 18:30 часа пред църквата "Света Неделя" в столицата. Бдение в памет на Виктория ще се проведе в същия час и в Русе

Междувременно вътрешният министър Младен Маринов отпътува днес за Русе заради разследването на убийството на младата водеща. Очаква се в града да бъде проведено работно съвещание с участието на прокурори и полицаи.

Трупът на 30-годишната жена бе открит в събота малко след 14,15 ч. Сигналът за зловещата находка подал гражданин, който се разхождал по крайбрежната алея на река Дунав.

По три версии за жестокото убийство работи прокуратурата и полицията в Русе. Криминалисти проверяват дали бившата моделка е станала жертва на изнасилвач, който освен, че се гаврил с нея и я ограбил.  Работи се и по версията, че административна директорка на местната телевизия ТВН е била нападната от човек, засегнат от работата й като журналист.

Разследващите не изключват убийството да е извършено и по мотиви, свързани с личния й живот.

Към момента задържани няма, разпитват се хора от криминалния контингент, както и лица от психиатричната клиника, която е близо до мястото, където Виктория е насилена и убита.

При извършения първоначален оглед криминалистите са установили, че от жертвата липсват мобилният й телефон, ключовете за автомобила й, очилата й и документите й за самоличност. Дрехите на Виктория пък били разсъблечени.

Малко по-късно била открита колата на жената, която тя оставила, за да направи редовния си джогинг на алеята.

Назначена е експертиза, която да установи последните контакти на Виктория по телефона и чрез компютъра й. По първоначални данни смъртта на тв водещата е настъпила от удари по главата и удушаване.

Виктория Маринова е била съпруга на бизнесмена и собственик на телевизията ТВН Свилен Максимов, в която тя е работела. Максимов и Маринова са се развели през февруари тази година, но двамата са запазили нормални отношения и между тях не е имало скандали.

Жестокото убийство на млада жена намери отзвук и в световните медии.

 "30-годишната Виктория Маринова е изнасилена, удряна с юмруци и душена. Младата жена и майка на 7-годишно момиченце е административен директор на телевизия TVN и водеща. Все още не може да се каже дали убийството е свързано с работата на Маринова, дали в него има личен мотив или престъплението е извършено по съвсем различни подбуди", съобщава  британската медия Би Би Си като посочва,че убийството на Маринова е третото в Европейския съюз за последната година и четвъртото от началото на 2017 г. досега.

В. "Гардиън" също пише за престъплението, като подчертава, че международната общност осъжда покушението. Politico подготвя дописка за убийството и припомня, че последният материал на журналистката е свързан с корупция при усвояването на европейски фондове.

В своя декларация пък Комитетът за защита на журналистите (КЗЖ) призова българските власти да извършат задълбочено разследване на убийството на българската журналистка Виктория Маринова.

За разнищване на случая призова и организацията Репортери без граници, които настояват  българските власти да "хвърлят цялата светлина върху този ужасяващ акт" и да осигурят защита на колегите на Маринова.

Представителят за свободата на медиите в Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) Арлем Дезир заяви, че е шокиран от убийството на разследващ журналист и призова за цялостно и стриктно разследване, добавя АФП.