София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Бдение в памет на убитата журналистка

Борисов убеден, че извършителят на престъплението ще бъде намерен

6 годиниКрими 3 Боряна Райчева

Бдение в памет на жестоко убитата русенска журналистка Виктория Маринова организират от движение "Боец". Поклонението ще се състои днес от 18:30 часа пред църквата "Сета Неделя" в столицата.
 
В пост в социална мрежа "Фейсбук" от "Боец" изразяват съмнения, че истинският извършител на тежкото престъпление ще бъде прикрит. Според тях властите умишлено още в самото начало на разследването се опитват да изключат версията за убийство, свързано с работата на Маринова.
"Последния брой от предаването ѝ "Детектор", излъчвано по русенската TVN, беше посветено на скандалът ДжиПи/ГеПи Гейт.
 
...ние отказваме да приемем тази смърт за случайна. Тя просто е последния (а вероятно само поредния) случай на насилие и репресии срещу журналисти в разпадащата ни се държава. 
 
Журналисти, които отказват да се впишат в подблейващото стадо дръжки на микрофони, посветило кариерите си на услуги към властта. Виктория не беше от тях!" -пишат в профила си във фейсбук от "Боец".
 
Часове след като разследващите съобщиха подробности по престъплението, премиерът Бойко Борисов коментира случилото се по време на Националното съвещание на ръководството на МВР. Борисов изрази убедеността си, че извършителят на криминалното деяние ще бъде открит възможно най-скоро.
 
Относно общата сигурност в страната Борисов коментира, че не разбира защо все още се говори за населени места, в които полицейското присъствие е малко, при положение че непрекъснато се полицаите в отделните райони се увеличават. Премиерът беше категоричен и, че не е позволил чистка в МВР, за да бъде запазен професионалният състав. Припомни и че в бюджета за вътрешното министерство ще получи 160 милиона повече за заплати.