София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

БДЖ чества 150-годишнината от първата жп линия в България с ретро влак

Парен локомотив ще тегли композицията от Варна до Русе

8 годиниЛюбопитно 3 Боряна Райчева

Атракционен влак ще пътува по жп линията Варна - Русе, като мероприятието ще завърши с празнична програма в крайдунавския град. Това е част от честването на 150 години от откриването на първата железопътна линия в България, съобщава пресцентърът на БДЖ.

По този повод "БДЖ - Пътнически превози" ЕООД и НК "Железопътна инфраструктура", под егидата на Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията, организират юбилейно честване на 22 октомври, събота.

От 12 октомври "БДЖ - Пътнически превози" ЕООД започва разпространението на билети за юбилейното пътуване с атракционния влак. Поради специалния характер на влаковата композиция местата са ограничени. Билетите са безплатни, заплаща се само запазено място - 0.50 лв.

Желаещите да пътуват с атракционния влак могат да се възползват от това предложение, като вземат билети от гарите, на които влакът ще спира: Варна, Белослав, Синдел, Провадия, Каспичан, Хитрино, Самуил, Разград, Вятово и Русе.

Специалният влак ще отпътува от жп гара Варна в 8.15 ч. и до Русе ще спира на всички гари в общините по своя маршрут.

Специалната атракция за пътуващите и посетителите на събитието е ретро подвижния състав на "БДЖ - Пътнически превози" ЕООД. Влаковата композиция ще бъде теглена от парен локомотив 03.12, като в състава й е включен вагон от царската композиция на Цар Борис III "Корона експрес".

Подробна информация за пътуването може да бъде получена на интернет страницата на железопътния превозвач www.bdz.bg, от служителите на билетните каси в железопътните гари и бюра по маршрута и на националния информационен телефон на БДЖ 0700 10 200.