София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Бедстващите в Румъния българи съдят „Райънеър“

Искат съдействие от Мая Манолова

6 годиниОбщество 4 Боряна Райчева

Част от българите, които бяха блокирани на румънското летище в Тимишоара, са готови да заведат колективен иск в съда срещу превозвача „Райънеър“. Пътниците разказаха, че няколко пъти са се опитали да се свържат с авиокомпанията, но не са успели и са потърсили за съдействие обмудсмана Мая Манолова. Предстои да се срещнат с нея, за да търсят заедно юридическа помощ. Заканват се да сигнализират и европейските институции за този случай.

Хората съобщават, че някои от тях са се върнали в България със здравословни проблеми. Никой от тях не е спал между 18 и 20 часа заради проблемната ситуация. „Беше някакъв ад. На никой не пожелаваме подобен полет“, жалват се пътниците.

Припомняме, че самолет от Лондон за Пловдив беше отклонен за румънския град в понеделник вечерта заради усложнените зимни условия в България.

Премиерът Бойко Борисов изпрати снощи правителственият Еърбъс да прибере част от бедстващите българи.

Десетки българи обаче са по летищата в други европейски държави и чакат да се приберат в родината.

Нова телевизия съобщи за отменени полети за България от Лондон, Париж и Рим. Заради лошото време 100-на българи са блокирани в Рим, тъй като полетът им от Фиумичино до София бил отложен. Настанени са в хотел.

Най-вероятно никой от пътниците, бедствали по летищата,  няма да получи  компенсации, тъй като отмяната на полетите била заради лошото време, смятат експерти.