София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Бедствено положение в Пазарджик заради боклука

Кризисният щаб обяви частично бедствено положение за 7 дни

6 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

От днес в община Пазарджик е обявено частично бедствено положение заради проблемите с регионалното депо за отпадъци до града. Кризисният щаб го обяви за седем дни – до 5 януари, но може да бъде удължено. Решението е взето след заседание на Общинския щаб за защита от бедствия.

Причината да се обяви бедствено положение е затварянето на действащото общинско сметище след 31 декември 2017 година и невъзможността в срок да бъде сключен договор с оператор за експлоатация, мониторинг и поддръжка на новото Регионално депо, поради обжалване на решението за избор на изпълнител.

Общините в област Пазарджик са изправени пред ситуация да няма къде да изхвърлят отпадъците си, а обявяването на бедствено положение позволява на кметовете да сключват директен договор с фирма, която да стане временен оператор на депото.

Заради бедственото положение са предприети действия по осигуряване на защита на здравето на хората, както и "превантивни мерки за опазване на околната среда, свързани със замърсяване на почвата, водата или въздуха", посочват от пресцентъра на Община Пазарджик.

Проблемът не стои само за община Пазарджик - 113 депа за битови отпадъци в страната трябва да бъдат затворени, съобщава БНТ. Кризата с боклука ще засегне 9 общини в Пазарджишка област, 6 - в Благоевградско, Кюстендилско и Дупница.

Кметът на Пазарджик Тодор Попов вече призова кметовете на останалите 8 засегнати общини също да обявят бедствено положение.