София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Беларус заплаши Русия

В Минск обмислят контрамерки заради забраната за внос на мляко

6 годиниПолитика 6 Боряна Райчева

Беларус няма да търпи забраната на Русия за внос на беларуско мляко и ще отговори по подобаващ начин, заяви президентът на страната Александър Лукашенко по време на заседание на правителството.

„Специалните служби ме информираха, че в Русия е внесено огромно количество мляко от Нова Зеландия. То обаче не се купува от потребителите, тъй като е много скъпо. И сега, Москва нарочно забранява вноса на наше мляко, докато не продаде новозеландското, при това на високите цени“, обясни Лукашенко.

Той обаче е категоричен, че страната му ще продължи да продава в Русия евтино мляко. „Ние ще го продадем на цени, които смятаме за нужни. А нека руснаците си продават другото мляко на каквато искат цена“.

НА 26 февруари руските власти обявиха, че спират вноса на мляко от Беларус, под предлог, че продукцията не е безопасна за потребителите.

През миналата година Беларус е внесла в Русия близо 300 000 тона мляко и сметана, което с малко над 20 000 тона повече от 2016-а година.