София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Белащица отново на протест

Хората искат спиране работата мраморните кариери

6 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Жители на Белащица  и съседни села днес отново излизат на протест срещу добива на инертни материали в района.

Шествието на недоволните е обявено за 12.00 часа днес и ще стигне до кръговото кръстовище на Околовръстното шосе, чието движение ще бъде спряно. Това е четвъртата поредна инициатива за спиране работата на двете кариери и отмяна на инвестиционното намерение на предприятието да добива мрамор за трошен камък над населеното място.  

Жителите в района многократно се обявиха срещу разширяването на кариерата и се оплакват от прах и разбити от камионите пътища. Местното джипи дори твърди, че за последните 10 години в селото има бум на респираторни заболявания, особено при децата.

„Замърсяването на въздуха от близките мраморни кариери е ежедневие за живеещите в Белащица, Гълъбово, Брани поле, Марково и Брестник“, казват протестиращите и подчертават, че не виждат воля от страна на енергийното министерство и Министерството на околната среда и водите да се заемат с решаване на проблема.