София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Белгия няма да повиши нивото на терористична заплаха

То остава на трета от четири възможни степени

7 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

След атентата в Лондон, властите в Белгия приеха решение да не повишават нивото на терористична заплаха на територията на кралството, съобщи Петер Мартенс, представител на Министерството на вътрешните работи на Белгия, след проведено заседание на центъра за анализ на риска.

"Нивото на терористична заплаха в Белгия остава на трето ниво, а приетите мерки за безопасност са в сила“, заяви Мартенс.

От 24-и март 2016 година в Белгия в в сила повишено ниво от терористична заплаха на трета от четири възможни степени.

Четвърто ниво беше въведено в деня на терористичния атентат на летище „Завентем“ в Брюксел, на 22 март, а след два дни беше понижено до трета, предполагаща „възможна и вероятна“ опасност от атентат.

В сряда, когато беше отбелязана годишнината от атентата в белгийската столица, директорът на службата по държавна безопасност на Белгия Паскал Петри заяви, че службата му разполага с информация, че „още атентати могат да станат в Белгия и Европа“. По думите му „има риск от страна на хората, завръщащи се от Сирия, но има и призиви от страна на Сирия към хора, които живеят в Белгия и никога не са ходили там“.

Петри съобщи, че специалистите по антитероризъм към момента са притеснени от създаването на терористични клети в социалните медии, от радикално настроени млади хора.