София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Белгия подписва споразумението за СЕТА

Договорът урежда търговските отношения между ЕС и Канада

7 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

Белгийският премиер Шарл Мишел заяви, че регионите на страната са стигнали до компромис по въпроса за подписване на търговско споразумение (CETA) с Канада, информира DH.be.
Споразумението е постигнато, заяви премиерът след разговори с представители на регионите на страната.
Белгийците намериха общ език. Доволни сме, че нашите молитви бяха чути, каза от своя страна кметът на Валония Пол Манет.
По-рано на 27 октомври заместник-председателят на Европейския парламент Александър Ламбсдорф призова властите на белгийския регион Валония да "слязат от палмите" и да направят отстъпки, за да се сключи търговското споразумение с Канада.
Страховете на валонците са свързани с появата на евтини канадски земеделски продукти на пазара, както и процедурата за разглеждане на търговски спорове.
В резултат на отказа на Валония да одобри проект на споразумението за търговия с Канада стана невъзможно за страната и за Европейския съюз подписването на споразумението.
Посещението на министър-председателя на Канада Джъстин Трюдо на 24 октомври, който трябваше да участва в тържествена церемония за подписване на сделката, беше отменено. Въпреки това министърът на международната търговия на Канада Криста Фрийланд заяви, че Отава ще подпише договор, когато Европа е готова за това.