София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Белград няма да екстрадира Цветан Василев

Прокуратурата повдигна нови обвинение на банкера

8 годиниКрими 8 Боряна Райчева

Засега банкерът Цветан Василев няма да бъде екстрадиран. Съдебната власт в Сърбия е решила да уважи искането на българската прокуратура за екстрадиция, но делото не е връчено на Василев на български език. Последната дума в Сърбия има министърът на правосъдието, но не се знае кой ще е човекът на този пост в новото правителство. То трябва да е ясно на 15 юни.
Повдигнати са обвинения срещу Цветан Василев за това, че е организатор и ръководител на престъпна група, занимавала се с длъжностни присвоявания. Заедно с него са обвинени още 13 души по същите обвинения - това са касиери, одитори и други, заяви говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. Тя посочи ощер, че Софийска градска прокуратура е дала досъдебното производство на Специализираната прокуратура. Арнаудова добави, че има данни за новите обвинения. Досега са събрани над 250 тома с доказателства. Разпитани са 475 свидетели, извършени са над 133 експертизи и над 60 претърсвания. 
Припомняме ви, през юли изтича 2-годишният срок за разследването КТБ. От това следва, че процесът срещу банкера ще започне задочно. Цветан Василев беше привлечен като обвиняем за длъжностно присвояване в особено големи размери, но от 2014 година пребивава в сръбската столица. През юли изтича 2-годишният срок за разследването КТБ. От това следва, че процесът срещу банкера ще започне задочно.