Гледай
на живо

Белград няма да екстрадира Цветан Василев

Прокуратурата повдигна нови обвинение на банкера

Белград няма да екстрадира Цветан Василев Засега банкерът Цветан Василев няма да бъде екстрадиран. Съдебната власт в Сърбия е решила да уважи ... thumbnail text

Засега банкерът Цветан Василев няма да бъде екстрадиран. Съдебната власт в Сърбия е решила да уважи искането на българската прокуратура за екстрадиция, но делото не е връчено на Василев на български език. Последната дума в Сърбия има министърът на правосъдието, но не се знае кой ще е човекът на този пост в новото правителство. То трябва да е ясно на 15 юни.
Повдигнати са обвинения срещу Цветан Василев за това, че е организатор и ръководител на престъпна група, занимавала се с длъжностни присвоявания. Заедно с него са обвинени още 13 души по същите обвинения - това са касиери, одитори и други, заяви говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. Тя посочи ощер, че Софийска градска прокуратура е дала досъдебното производство на Специализираната прокуратура. Арнаудова добави, че има данни за новите обвинения. Досега са събрани над 250 тома с доказателства. Разпитани са 475 свидетели, извършени са над 133 експертизи и над 60 претърсвания. 
Припомняме ви, през юли изтича 2-годишният срок за разследването КТБ. От това следва, че процесът срещу банкера ще започне задочно. Цветан Василев беше привлечен като обвиняем за длъжностно присвояване в особено големи размери, но от 2014 година пребивава в сръбската столица. През юли изтича 2-годишният срок за разследването КТБ. От това следва, че процесът срещу банкера ще започне задочно.