София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Белият дом осъди остро атентата в Истанбул

Съболезнования изразиха и европейски политици

7 годиниОбщество 7 Боряна Райчева

Белият дом осъди остро истанбулската атака и потвърди отново подкрепата си за Турция в борбата с тероризма. Президентът Барак Обама изрази съболезнованията си за загубата на невинен човешки живот и нареди на екипа си да предложи подходяща помощ на турските власти при необходимост, заяви говорителят Ерик Шулц, предаде Ройтерс.

Президентът, който е във ваканция на Хаваите, е бил информиран от съветниците си за националната сигурност за нападението в Истанбул.

"Нашите мисли са с жертвите и техните любими хора. Продължаваме да работим за предотвратяване на тези трагедии", написа в Туитър ръководителката на европейската дипломация Федерика Могерини.

Съболезнования на своя турски колега Реджеп Тайип Ердоган и на семействата и близките на загиналите изрази и азербайджанският президент Илхам Алиев. Азербайджан е "възмутен от този предателски акт срещу мирни хора и подкрепя най-твърда, решителна и последователна борба с тероризма", се казва в съболезнователната телеграма, поместена на сайта на азербайджанския държавен глава.

Областният управител на Истанбул Васип Шахин определи случилото се като терористична атака. По думите му при нападението е използвано автоматично оръжие.

В. "Хюриет" цитира собственика на клуба Мехмет Коджарслан, според когото били взети допълнителни мерки за сигурност през последните 10 дни, след като съобщения на американското разузнаване предупреждавали за възможна атака.

Турският министър на правосъдието Бекир Боздаг написа в Туитър, че случилото се е "подло нападение срещу Турция и всички нас, срещу нашата свобода, единство и братство". Борбата с тероризма ще продължи непоколебимо, подчерта той.

Сигурността в града беше затегната в навечерието на Нова година с разполагането на 17 000 патрулиращи полицаи, но силите бяха концентрирани другаде - на площад Таксим и булевард Истиклял Кадеши.

Никой не е поел отговорност за нападението. Както заяви министърът на вътрешните работи Сулейман Сойлу, убити са 39 души, като 15 или 16 от тях са чужденци.