София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Белият дом публикува списък на терористичните атаки по света

„Сега атаките са толкова чести, че са станали нещо обичайно"

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Белият дом публикува списък на терористичните актове, които са пренебрегвани от медиите. Списъкът включва както малко известни събития, така и атаки, които са се превърнали в най-големите световни новини през последните години.
Президентът на САЩ Доналд Тръмп обвини медиите, че са мълчали за атаките през годините.
Анализаторите в Белия дом са включили 78-терористични атаки в списъка, който обхваща периода от септември 2014 г. до декември 2016 г. Сред тях има случаи, които не са получили достатъчна гласност, като ранени датски гражданин в Саудитска Арабия през ноември 2014 г. и убийството на двама американци отново там през 2015 година.
В списъка са публикувани и широко разпространени атаки, като например убийството на канадски войник в мемориал в Отава през 2014 година, както и ликвидирането на потенциални терористи на изложба на карикатури в Тексас през 2015.
Широка популярност са получили и терористичното нападение в Тунис през 2015 година, при което загинаха 38 души, 39 бяха ранени, както и нападението на влак във Франция през 2015 година, когато случайно на мястото има американски военни, които успяват да дезактивират терористите.
Администрацията на Белия дом включва в списъка и експлозия на борда на руски пътнически самолет над Синай през октомври 2015 година, когато загиват 224 души, атентатите в Париж в края на 2015, при които загинаха най-малко 129 души, атентата в Истанбул през юли, когато загинаха 45 души, както и атаката в Ница по същото време, когато камион помете тълпа от празнуващи и в резултат на това загинаха 84 души.
По-рано официалният представител на администрацията на САЩ Шон Спайсър съобщи, че Белият дом подготвя списък с терористични актове, които не са били "адекватно" отразени в медиите. Той обърна внимание на факта, че преди всички тези събития са били „хит" на първите страници. Но сега атаките са толкова чести, че са станали нещо обичайно, така че на някои от тях печатът е спрял да обръща достатъчно внимание, подчерта Спайсър.