София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Белият дом скочи на „Ню Йорк таймс“

Тръмп недоволен от анонимни разкрития за екипа

6 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Легендарният вестник  Ню Йорк таймс публикува обширен анонимен материал, в който се твърди, че в екипа на Тръмп, сред хората от най-близкото му обкръжение зрее бунт. В статията се казва, че повечето сътрудници на американския президент се опитват да не прилагат негови решения на практика, защото не споделят възгледите му. Подобни разкрития са почти без прецедент в историята на обитателите на Белия дом – ако е имало бунтари или къртици в екипа на даден президент , то те са били единици, докато сега се твърди за масов бойкот на действията на Тръмп. 
 
От администрацията на американския президент реагираха остро на статията. В специално изявление, направено от говорителя на Белия дом – Сара Сандърс се казва: "С поредната статия срещу Тръмп "авторитетното" /в кавички/ издание стигна дъното. Редакцията трябва да се извини, както направи след вота за президент (8 ноември 2016 г.). С този материал се цели очерняне на държавния ни глава и той определено носи предизборен характер. Ние сме разочаровани, но не и учудени от поредната атака на либерална медия срещу нас", каза още Сандърс. Тя също призова автора на статията да разкрие самоличността си и да хвърли оставка от заемания пост.
 
Ню Йорк таймс е сред около 300-те медии, които започнаха кампания срещу Тръмп. Преди около месец всички тези медии едновременно излязоха с уводни статии за отпор на „мръсната война“, както я нарекоха журналистите, на Тръмп срещу свободната преса. Поводът беше, че 45-ят президент на САЩ обяви медиите за „врагове на народа“. Когато пишат нещо, което не му отърва, той го нарича Fake News. Тогава гилдията му отвърна – „Медиите не са недосегаеми, но без свободни медии няма демокрация.“
 
Сегашният скандал между Белия дом и вестник „Ню Йорк таймс“ идва на фона на частичните избори за парламент. На 6 ноември американците ще гласуват за 435-те депутати в Камарата на представителите и  35 от 100-те сенатори. При победа на опозиционната  Демократическа партия във вота за федерален парламент, нейните представители ще могат да блокират всяко едно решение на Белия дом.