София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Белодробно болни излязоха на протест

Настояват държавата да им даде шанс за живот

6 годиниЗдраве 8 Боряна Райчева

Белодробно болни излязоха днес на протест пред Министерство на здравеопазването.  Повод за недоволството им е невъзможността да получат лечение в чужбина.

Мотото на протеста бе „Здравен емигрант или какво е да си пациент с белодробно заболяване в България?”.

Тежко болните пациенти алармират, че вече не получават шанс за лечение – получават откази за извършване на белодробни трансплантации от страна на клиника във Виена, с която би трябвало да имаме договор по линия на международната организация "Евротрансплант".

У нас такива операции не се правят. Пациентите поискаха институциите да им обяснят защо се е стигнало до тази ситуация и кога проблемът ще бъде решен.

От Здравното министерство заявиха, че договорът с австрийката клиника е изтекъл и сега се работи за подновяването му. Водят се и преговори с други държави, които да поемат български пациенти.

В момента чакащите за белодробна трансплантация у нас са 16 души. „Ако не се предприемат спешни мерки, те няма да дочакат своя нов бял дроб, обясни организаторът на недоволството и председател на „Асоциация пулмонална хипертония“ Тодор Мангъров

Двама белодробно болни вече са починали, защото здравните власти не са им осигурили възможност за навременни трансплантации.

 „Имаме гаранция - изпратено е писмото, че с "Евротрансплант" с Австрия ще се продължи договорът. А междувременно, за да не рискуваме живота на нито един пациент имаме кореспонденция с Франция - изпратени документи. В Англия имаме изпратени документи“, това каза д-р Марияна Симеонова, директор на ИАТ, цитирана от БНТ.