София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Бенчо Бенчев вече официално е обвиняем

Пуснаха го под гаранция от 50 000 лв. и забрана да напуска страната

6 годиниПравосъдие 5 Боряна Райчева

Бизнесменът и общински съветник Бенчо Бенчев, чието име през последните дни нашумя с това, че по време на ареста на обвинения за ръководител на организирана престъпна група за рекет по южното Черноморие  Митьо Очите, е бил в същия хотел, от днес вече официално е обвиняем. 
 
Това се случи, след като Бенчев лично отиде в бургаското следствие, придружен от двама свои адвокати, за да получи обвинителния си акт. Връчването трябваше да се състои още вчера, но паради ангажимент на един от защитниците му – Иво Найденов, беше отложено за днес, като властите бяха заплашили, че при повторно отлагане ще обявят общинския съветник за общодържавно издирване.
 
Отговорност на бизнесмена ще се търси за това, че е  укривал Димитър Желязков в Истанбул, както и че е държал  боеприпаси, за които няма разрешително.
 
От Бургаската районна прокуратура  съобщават, че са наложили на общинския съветник глоба в размер на 50 000 лева, както и забрана да напуска пределите на страната, докато тече разследването срещу него.
Самият Бенчев заяви, че присъствието му в истанбулския хотел по същото време, в който властите откриха  там Митьо Очите е нелепа случайност и той няма нищо общо него.
 
Припомняме, че на 2-ри август властите разбиха престъпна група за рекет, кражби, палежи и побой в района на Бургас. Тогава в рамките на акцията бяха заловени 19 души, за които се твърди са членове на престъпната организация, като за неин лидер беше обявен именно Димитър Желязков. Последният беше заловен три дни по-късно в Турция и все още чака да бъде екстрадиран.